Hur nyttja sötningsmedel för att få god söt smak på ett nyttigt vis?
Det är många som troligen inte kan ha i tanke sig livet utan.
Vill man inte gå upp i vikt finns det många olika alternativ att välja mellan idag. Sackarin är ett bra exempel på ett medel som ger den söta smaken som man kan ta med gott samvete.
Dock sackarin är absolut icke det enda eller ens det bästa alternativet för normalt socker.
Redan på 1800-talet upptäcktes sackarin som sötningsmedel och har seda dess använts att söta kaffe och te. Sackarin har bland annat det egenskapen att den passerar kroppens hela matsmältningssystem utan att tas upp överhuvudtaget.
Detta är orsaken till att sackarin är så popis hos diabetiker. Det är en smått otrolig sötningseffekt jämfört med socker på 500 gånger, tyvärr med en bismak av metall.
Sukralos är ett annat alternativ när man söker ett alternativt sötningsmedel som dessutom smakar verkligt gott och är nästan fritt från kalorier.
Sukralos kan hettas upp och används därför mycket till bakning då det också ger 500 ggr sötning. Det är inte konstigt att Sukralos smakar som rent socker eftersom det är gjort av socker. Ett annat sötningsmedel är Cyklamat som är betydligt svagare än Sukralos.Cyklamat är ett samlingsnamn för olika salter ! och har cirka 40 gånger mer sötningseffekt än vanligt socker.
Aspartam som är uppbyggt av två aminosyror, fenylalanin samt asparaganinsyran är ett mycket känt sötningsmedel.. När ser en produkt som marknadsförs som “bantningssötmedel” eller sockerfri sötning är det förmodligen Aspartam den innehåller,
Problemen med Aspartam är att smaken är lite kemisk.
Det finns även medel som är naturliga och därför otroligt mycket attraktiva
Det har varit ganska heta diskussioner om artificiella sötningsmedel typ Aspartam och sackarin och olika typer av varningar har publicerats om att använda dem.
När Stevia också kallad sötflockel, släpptes på öppna marknaden var det många som blev glada.
Man gör också det som kallas för sötströ av stevia och det här är en slags strösocker som är bra mycket nyttigare än det vanliga strösockret. Då man får en sötning som kan vara omkring 18 gånger sötare än vanligt socker.
Stevians problem är att den har en lakritsaktig, lätt oangenäm bismak. Tillverkarna av Stevia försöker ibland att dölja denna smak genom att blanda i annat men oftast med ett dåligt resultat.
Ett naturligt sötningsmedel är Erytritol som du annars hittar i äpplen och päron. Du ser ingen skillnad på detta från vanligt socker. Komme rpå andra pklats vad gäller smak efter Sukralos.
En del av sötningsmedlen som Sukralos och Erytritol kan vara svåra att hitta i butiker, men på e-butikerna prisad.se och allt-frakfritt.se finns de alltid.
När du väljer och vrakar bland alla sötningsmedel kan det vara skönt att veta att bland de articifiella ska du stoppa i dig stora mängder innnan det kan anses vara skadligligt.
Om inget av de naturliga sötningsmedlen passar dig kan du ju alltid försöka dig på sackarin eller Sukralos. Eftersom smakupplevelse är helt individuell är det din egen som ska avgöra vilken som blir din favorit.