Med kalciumklorid så kan du avfukta och smaksätta med salt
Saltet erbjuder många bra funktioner samt effekter. När ett förråd ska avfuktas eller båten tas upp för vintern kommer saltet väl till pass. Torrbollar finns att köpa färdiga, men du kan också tillverka en själv, antingen fylla en tom boll med kalciumklorid eller använda en hink som du fyller med salt och ett durkslag.
Exakt hur fixa en egen torrboll med kalciumklorid till någon verkningsfull avfuktning?
Om du ska tillverka en egen torrboll för din båt eller källare är det mycket viktigt att du inhandlar rätt typ av salt för att få en bra avfuktning. En del blandar ihop begreppen och tror att vanligt vägsalt ska fungera bra, men det gör det icke. Om man provar med vanlig natriumklorid blir det inte en bra torrboll.
När det är dags att avfukta på ett effektivt sätt är det kalciumklorid eller magnesiumklorid som är de rätta alternativen. När du ska köpa detta salt ska du tänka på att det inte är en vanlig liten hushållsförpackning du behöver så då blir priset en känslig faktor. Om du väljer mellan att hitta saltet i en lokal butik eller online på nätet rekommenderar vi dig att söka på webben.
Den hemmagjorda torrbollen kan vara ett tygstycke i vilket man häller i omkring 10 kg salt för att sedan binda ihop till en slags kula som man kan hänga upp. Det kan börja droppa från bollen, så placera gärna en hink under. Man kan också lägga ett durkslag mot hinken och placera saltet däri.
En del tycker att det är bäst att skapa många torrbollar som placeras på olika platser i utrymmet som ska fuktas av. Visst får du en effektivare och snabbare torkeffekt men tänk först över vad utrymmena används till och hur de ser ut.
Du kan också bruka kalciumklorid som smaksättare
När kalciumklorid används som smaksättare eller annan livsmedelshantering måste saltet vara av livsmedelskvalitet.
Detta salt har då beteckningen e509. Eftersom detta är ett extremt salt salt har det lite speciella användningsområden. Ett ganska okänt användningsområde är som bryggsalt vid ölbryggning.
Det ger då en saltare smak samtidigt som balansen hos ölet påverkas av kalciumet och ger en stabilare smakupplevelse. Bryggerier använder därför saltet men även hemmabryggaren kan dra nytta av dessa effekter.
Man kan köpa kalciumklorid online och det oavsett om man behöver saltet som livsmedel eller om man tänker göra egna torrbollar med det. Man hittar saltet till bra priser och med godkvalitet online.
Livsmedelskvalitet finns i hembryggbutiker som hembryggning.se och på prisad.se och allt-fraktfritt.se och ibland på Tradera.